Kiss FM

Ziua buna nu incepe de dimineata, ci cu horoscopul citit :)

vineri, 18 februarie 2011

Cea mai puternica eruptie solara din ultimii ani: Fluxul de plasma ajunge astazi, 18 februarie, in atmosfera Terrei. Exista riscuri pentru sanatate? Ne putem proteja?

Fluxul de plasma, ejectat marti in urma celei mai puternice eruptii solare din ultimii 5 ani, ajunge astazi, 18 februarie, in atmosfera Terrei. Plasma va atinge cel mai probabil la orele serii (dupa ora GMT) atmosfera terestra. Ora de iarna a Romaniei este ora GMT plus 2 ore. Oamenii de stiinta rusi apreciaza ca plasma va provoca o furtuna magnetica destul de serioasa.
In noaptea de luni spre marti, in jurul orei 01:56 GMT, satelitii GOES au fixat pe Soare o eruptie de clasa X2, clasificarea cea mai inalta. Ultima eruptie de clasa X2 a avut loc in 2006.
”Eruptia a fost localizata aproape exact in centrul discului solar, in fata Pamantului, si a fost insotita de emisii mari de plasma, care au fost observate simultan de mai multe instrumente spatiale, astfel incat efectele geomagnetice ale procesului sunt aproape inevitabile” - se precizeaza intr-un comunicat al Laboratorului de astronomie si studierea Soarelui de pe langa Institutul Lebedev din Moscova.
Conform datelor obtinute de satelitul STEREO, plasma ejectata se deplaseaza cu o viteza de 410 kilometri pe secunda. In cazul aproape sigur in care isi va continua drumul cu viteza mentionata, aceasta va ajunge pe orbita Pamantului asta-seara.
Amplitudinea fluctuatiilor magnetice asteptate este de Kp=6. Indicele Kp exprima activitatea geomagnetica iar scala lui este intre 1 si 9. Un indice de minimum 5 semnifica o furtuna geomagnetica. Scala indicelui Kp nu este una liniara, iar punctajul de la 1 la 9 este acordat pe intervale de variatii fata de niste valori medii. Un Kp de 6 fata de unul de 5 poate insemna (nu insa intotdeauna, tocmai fiindca notele Kp exprima niste intervale) un “salt” mai mare in amplitudinea fluctuatiilor fata de raportul matematic liniar (+20%, adica (6-5)/5).
Este aceasta furtuna magnetica periculoasa pentru sanatate?
Furtunile magnetice afecteaza sistemele de comunicatii si retelele de energie electrica.
Organismele vii sunt si ele, cel putin teoretic, afectate. Furtunile magnetice sunt un factor de crestere a numarului cazurilor de cancer, insa riscul ca o furtuna magnetica sa cauzeze cancer ori, mai bine spus, sa fie factorul care “face diferenta” este unul destul de redus.
Furtunile magnetice ne pot afecta creierul: pot provoca dureri de cap, ameteala, nervozitate, depresii.
Din cate se cunoaste pana acum, exceptand cancerul (posibil, dar putin probabil), toate efectele furtunilor solare sunt temporare, reversibile, manifestandu-se doar pe durata fluctuatiilor electromagnetice.
In ce masura furtuna electromagnetica de astazi ne-ar putea afecta nu se poate sti. Totusi, nu avem motive prea serioase de ingrijorare.
Efectele cele mai puternice ale acestor variatii electromagnetice sunt in zona si in vecinatatea polilor.
Exista modalitati de a ne proteja sanatatea pentru a ne asigura ca evitam posibilele efecte nedorite?
Impotriva furtunilor electromagnetice nu exista modalitati de protectie practice, la indemana noastra.
De mentionat, totusi, este ca cei ce lucreaza cu surse si linii de curent electric trebuie sa acorde o atentie sporita protectiei, izolarii, fiind necesare masuri speciale de protectie.